• sm_01
  • sm_02
  • sm_03
  • sm_04
 

PROJECTS

This new house in Belgravia replaced the old Police Station in this charming Belgravia Street, just off Eaton Square.

This is an entirely new family home set out with elegant entertaining space, family accommodation, basement garaging and a private enclosed rear garden. Although significantly larger than other houses in the street, the stone portico and façade detailing provide many points of architectural interest that presents an engaging architectural piece that provides a foil to the rest of the street. The loadbearing brick and stucco façade reflects the local building tradition of this conservation area and will weather well in time to look more and more indigenous as the centuries pass.

‘‘1-5, Gerald Road is probably the most important house to be built on the Grosvenor Belgravia Estate in the past 100 years and is certainly of a scale and quality rarely seen in any house in London’’

Robert Bailey,
Robert Bailey Property

L.O'C Gerald Rd 5b.jpg
New house in Belgravia

HOUSE IN BELGRAVIA
LONDON, UK

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/4

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/8

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/10
67.jpg
IMG_E6961.jpg

press to zoom

press to zoom
1/1

The plan reverses the traditional town house layout with formal reception rooms and entertaining space on the ground floor, spilling directly into a charming garden with a stone arched loggia and fireplace, a dining pergola and a small pavilion, leading down to a second garden. This floor is connected to the private family accommodation via a large elliptical stone cantilevered staircase. Based on the Palladio inspired ‘tulip stair’ by Inigo Jones in 1635 at the Queen’s House in Greenwich, this is a unique design and a challenging piece of modern engineering. A large elliptical rooflight floods the house with daylight all year long.

‘It was an enormous privilege to have been given the opportunity to see, and guide, the creation of a beautiful Belgravia house. 

Under Liam’s hand it went from a grim Victorian police station to the most wonderful family home with perfect volumes and gracious rooms.’

Countess Debonnaire von Bismarck

71.jpg

THE DETAILS

watermark1.png

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/24

Built entirely in loadbearing brickwork and lime render with Portland stone portico, steps and window sills, this project was built using largely locally sourced materials and built by highly skilled craftsmen and women.